Ha van napelem pályázat, akkor mi biztosan beleugrunk.

Szponzorált tartalom

napelem pályázat
napelem pályázat

Évek óta téma a családi asztalnál, hogy fejleszthetnénk kicsit többet és jobban az otthonunkat. Ez már megmutatkozott nem is olyan régen a szigetelés felújításában, ami sajnos jégkáros lett két évvel ezelőtt és a bejárati ajtó cseréjén, ami már nagyon rozoga volt. De egy ideje már úgy vagyunk vele, hogyha van napelem pályázat, akkor mi abba is bele szeretnénk ugrani. Most pedig egészen úgy fest a helyzet, hogy volna erre lehetőség, hiszen tavaly novemberben újra kiírtak egy ilyen jellegű támogatást, ráadásként vissza nem térítendő formában, tehát még csak nem is egy kedvező hitelről van szó, hanem gyakorlatban is ingyen pénzről.

Úgy gondoltuk, hogy ezt most nem kéne kihagyni, úgyhogy most is zajlanak a munkálatok. Egyelőre ott járunk, hogy már megrendeltük az ingyenes felmérést a napelemrendszer.info oldalról és most várjuk, hogy tényleg házhoz jöjjön a szakember és megmondja, hogy mit és hová érdemes, vagy épp lehetséges egyáltalán felszerelni. Ez egy olyan lehetőség volna, amivel rengeteget spórolhatnánk és úgy, hogy csak a félárat kell kifizetni a napelem pályázatnak köszönhetően, fele annyi idő alatt be is hozhatja az árát. Gondolhatjátok, hogy ez engem duplán lelkessé tesz.

Tehát, a felmérést követően azt kell még eldöntenünk majd, hogy szeretnénk-e az ablakokat is kicserélni és hogy milyen fűtési korszerűsítési opcióink lehetnének még. Ugyanis ebben a pályázatban nem csak arról van szó, hogy a napelemes korszerűsítésben kaphatunk segítséget, hanem minden másban is, ha élünk ezzel az opcióval. A minden más alatt azt értem, hogy más egyéb energetikai korszerűsítési területek is szóba jöhetnek, mint a fűtés, vagy a nyílászárók kérdése. Ezek mind nagyon összefüggenek és hatással vannak egymás hatékonyságára és ezáltal egymás gazdaságosságára és megtérülésére is, ezért minél nagyobb önerővel rendelkezik valaki, most annál inkább érdemes nagy fába vágni azt a fejszét és a napelem pályázat révén a többi területen is szert tenni némi támogatásra.

Nekünk most sok múlik ezen a felmérésen éppen ezért, mert alapvetően mindenünk megvan ahhoz, hogy ekkorát ugorjunk, viszont szakmai szemmel nyilván nem értünk hozzá és nem tudjuk megmondani, hogy lehet-e nálunk napelemet telepíteni. Ez ugye elég sok dolog függvénye, a részleteket pontosan leírja a napelemrendszer.info, ahonnan majd a felmérést is jönnek elvégezni. Ilyeneket olvashattok, mint például, hogy milyen tájolású a tető, vagy hogy milyen dőlésszöggel lett megépítve. Nagyon fontos kérdés ebben a témában, hogy milyen a tető anyaga, mivel van borítva és milyen állapotban van a tartószerkezet. Palatetőkre nem igazán szeretnek napelemet rögzíteni, de nem megoldhatatlan, csak macerás abból kifolyólag, hogy itt általában kicsit gyengébb a tartó teherbírása. Na de ezt nem kell itt nekem latolgatni, hogy nálunk mi lesz majd a helyzet, a lényeg, hogy a szakember tudni fogja és majd ő megmondja.

Egyébként maga a napelem pályázat megírása azt gondolom, hogy nem lehet nagy kunszt, bár az is igaz, hogy egyébként is ilyen területen mozgok. Fel kell tölteni hozzá mindent, ami igazolja a beruházás minden részletét, mind a műszaki paraméterekre értendőn, mind pedig az elvégzett munkára és annak költségeire értendők. Ha pedig minden a helyén van úgy, ahogy lennie kell, akkor nem lesz probléma és megkaphatjuk a támogatást – ami továbbra is a vissza nem térítendő kategóriába esik. Ha pedig a rendszert féláron tudjuk megvenni, akkor hadd ne mondjam, hogy az mennyi idő alatt fog megtérülni… Úgyhogy ha hasonló cipőben jártok és volna lehetőségeket ilyen fejlesztésre, akkor ez most egy remek lehetőség, hogy egy napelem pályázat segítségével több legyet is leüthessetek egyetlen csapásra.