A napelem mindig megéri!

Szponzorált tartalom

napelem
napelem

A környezettudatosság nem csak egy hóbort, aminek jelenleg hódolnak az emberek. Egy elköteleződés, amit az is megtehet, akinek napi szinten nincs ideje ezzel foglalkozni. Amikor szóba kerül, hogy ki mit tehet azért, hogy ne terhelje annyira a környezetét, minden apró dolog számít. Azonban napelemmel rendkívül sokat tehetünk azért, hogy a környezetet és magunkat is kíméljük! 

Ennek kapcsán mindenkit az foglalkoztat leginkább, hogy mennyi a napelem megtérülési ideje, amire így hasra ütve nem is lehet konkrét választ adni. Szükség van ugyanis adatokra, köztük arra, hogy mekkora rendszerről van szó, milyen energiaárak vannak éppen, valamint mennyibe került az adott napelemes rendszer.

Több tényező befolyásolja a megtérülést, de minél drágább az energia, az elektromos áram, annál hamarabb megtérül a napelem!

Többféle rendszer létezik, ezek közül olyan is van, amivel nem kell alkalmazkodnunk a jelenleg igencsak kifogásolható hálózatra visszatáplálási tényezőkhöz, hanem a magunk urai lehetünk! Az egyik a szigetüzemű-, a másik az energiatárolós rendszer. Persze elérhetőek támogatások is napelemre, így aki ragaszkodik a hálózatra tápláláshoz és mindenképp csak támogatással tudja igénybe venni ezt a lehetőséget, az is jól fog járni – tévedés ne essék.

A megtérülésnél mindenki pontos információra vágyik. Annyi biztos, hogy egy átlagos méretezésű napelemnél ez az idő kb. 10 év. Minél drágább az áram, annál inkább lerövidül ez az időtartam. A napelemek hatékonyságához az is szükséges, hogy jól legyenek tájolva, ugyanis olykor kevesebb panellel ugyanannyi hozam érhető el, mint máshol többel. A Napelemben Otthon weboldalán számos hasznos információt találhatunk azzal kapcsolatban, hogy mit kell tudni a napelemről, milyen részei vannak, hogyan működik és mennyi idő alatt jön vissza az ára.

A közeljövőben, sőt a távolabbi jövőben is biztos, hogy a napelem fontos szerepet fog betölteni az életünkben, mert olyan lehetőségeket nyit meg előttünk, amivel sokkal függetlenebb, jobb életet élhetünk!